Elin Ruist

Jag arbetar som keramiker på deltid med min bas hemma i Kode norr om Göteborg och i min keramikverkstad i Getlycke Ladugård som ligger vackert bland fälten vid Göta älv mellan Lilla Edet och Trollhättan.

 

Jag började med keramik 2017 på ArtCollege på Folkuniversitetet i Göteborg, hittade direkt hem i porslinsleran och arbetade mestadels skulpturalt och med kavlade och tummade tekniker fram till 2022 då jag också började dreja.

 

Att arbeta fram tunna kanter i porslinsleran med en alldeles lagom mängd vatten mellan fingrarna är bland det bästa jag vet. Jag gör keramik med ett formspråk som ramas in av porslinslerans skönhet och skira uttryck. Min keramik har ofta organiska former med tunna kanter och påminner former och färger från naturen och havet. Jag gör framförallt skulptural brukskeramik i form av vaser, skålar och fat men drejar ibland koppar, fat och skålar.  Väggskulpturer, örhängen, magneter och hängen finns också med i sortimentet. Jag jobbar ofta i mindre format och gillar att göra småskålar och småfat som passar bra till praliner, socker, flingsalt, smycken eller som tvåfat eller ljuslykta. Jag gör några olika serier, Stratumvasen som är min signaturvas, pezizaskålar (inspirerade av skålsvampar) och de mer massiva ostronfaten är några exempel. I övrigt blir det mycket unika föremål med sitt egna utseende.


I mitt skapande är jag är väldigt inspirerad av naturens former, färger och strukturer och föredrar kristallbildande glasyrer och glasyrer som påminner om pärlemor eller påväxtytor. Att jag är biolog är ingen slump i sammanhanget. Även om det naturnära dominerar i mina verk är jag knäsvag för poppiga och pastelliga färger. Att ha det vita porslinet som fond gör glasyrerna klara och tydliga. Jag älskar både det rena porslinet såväl som fina glaysyrkombinationer och har ofta många olika glasyrer på varje föremål, glasyreffekterna som uppstår när de överlagras och rinner är en stor del av glädjen med att arbeta i keramik för mig. Alltid väldigt spännande att öppna ugnen!

 

Följ mig gärna på instagram